The Shadow House / Nic Owen Architects

first_img Year: Photographs CopyHouses, Extension•Australia Area: 127 m² Year Completion year of this architecture project Projects ArchDaily Save this picture!© Christine Francis+ 27Curated by Fernanda Castro Share Architects: Nic Owen Architects Area Area of this architecture project Australia The Shadow House / Nic Owen ArchitectsSave this projectSaveThe Shadow House / Nic Owen Architects The Shadow House / Nic Owen Architectscenter_img 2018 Manufacturers: Colorbond, Fisher & Paykel, Miele, Nobili, Roca, Tait Flooring, Acor, Capral, Kado, SirusSave this picture!© Christine FrancisRecommended ProductsWoodEGGERLaminatesWoodParklex International S.L.Wood cladding – FacadeEnclosures / Double Skin FacadesFranken-SchotterFacade System – LINEAWindowsOTTOSTUMM | MOGSWindow Systems – BronzoFinestra B40Text description provided by the architects. The owners originally approached us with the view of demolishing the existing house and replacing with two town houses (inspired by neighbouring examples). The house is listed as individually significant by the local council. The owners were quickly talked away from their original ideas and we recommend a sympathetic extension to the dwelling. To our excitement their vision changed with a view to upgrading the house for their own personal use.Save this picture!© Christine FrancisThe existing dwelling, titled “O’Brian house,” is an Art Deco house created in 1938 for John Patrick O’Brian, a librarian. The property is significant due to the highly distinctive gabled and hipped roof, as expressed by unusual brick window hood details and the curved entry porch formed all set on a corner site.Save this picture!© Christine FrancisThe owners required more usable space, light, better relationship to the outside, an extra bedroom plus a modern fit-out throughout. Save this picture!Existing floor planSave this picture!© Christine FrancisSave this picture!Proposed ground floor planOur approach was to create a shadow of the existing form, a modern sympathetic “copy” of the O’Brian house which offers a simple homogeneous sculptured form, carefully positioned to complement the original building. The house had to offer privacy from the busy south facing side street whilst benefit from northern sunlight. Therefore, the new monolithic form is windowless to the south side street with the ground floor set back to the south boundary. The roof form mirrors the existing roof pitch, the 1st floor is set against the north boundary (away from the street) to respect the original house form and present the original house chimney. Careful thought and detail went into the design of the external skin of the new building to ensure a simple clean aesthetic, removing all superfluous visual elements.Save this picture!© Christine FrancisThe Majority of the existing house was retained, with only the rear skillion, wet room fit-outs and an internal wall removed. The ground floor living area was opened up with the addition of a meals area. The existing bathroom was enlarged and functions as an ensuite / bathroom. The first floor contains a third bedroom with adjacent ensuite. There is a large 4.7m x 0.6m skylight on the north side of the 1st floor roof offering light to the bedroom and ensuite whilst still providing privacy from the street / neighbours. A retractable awning over the skylight regulates light and temperature – see attached Video link.Save this picture!© Christine FrancisOne unique feature of the house is the “hidden” sliding side gate. The council would not allow off-street parking or a dedicated cross over. Therefore, a rear side fence secretly slides back into the house wall to provide vehicle access if required! – see the attached video of this gate in action.Save this picture!© Christine FrancisThe shadow house, a three-bedroom inner city residence on a small site offers a sympathetic response to historically sensitive inner-city living. Save this picture!© Christine FrancisProject gallerySee allShow lessWuzhou Urban Multi-fiction Center / XAASelected ProjectsSecond Stage of Hangzhou Cloud Town Exhibition Center / Approach Design (ZUP)Selected Projects Share Houses ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/903521/the-shadow-house-nic-owen-architects Clipboard Photographs: Christine Francis Manufacturers Brands with products used in this architecture project “COPY” ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/903521/the-shadow-house-nic-owen-architects Clipboard “COPY” CopyAbout this officeNic Owen ArchitectsOfficeFollowProductsWoodGlassSteel#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesRefurbishmentExtensionAustraliaPublished on October 10, 2018Cite: “The Shadow House / Nic Owen Architects” 09 Oct 2018. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogLouvers / ShuttersTechnowoodSunshade SystemsGlassMitrexSolar GreenhouseMetal PanelsAurubisPatinated Copper: Nordic Green/Blue/Turquoise/SpecialCoffee tablesFlexformCoffee Table – GipsyCurtain WallsIsland Exterior FabricatorsPace Gallery Envelope SystemWoodSculptformTimber Battens in Double Bay HouseStonesCosentinoSilestone and Dekton in Villa OmniaBricksNelissenInner Wall Bricks – LückingPanels / Prefabricated AssembliesULMA Architectural SolutionsAir Facade PanelsWoodBlumer LehmannData Processing for Wood ProjectsEducational ApplicationsFastmount®Hidden Panel Fastener at Massey UniversitySealants / ProtectorsTOPCRETMicro-Coating – Baxab®More products »Save想阅读文章的中文版本吗?影子住宅 / Nic Owen Architects是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my streamlast_img read more