Thorax House / rzlbd

first_imgCopyHouses•Toronto, Canada Projects ArchDaily Canada “COPY” Thorax House / rzlbd “COPY” ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/773501/thorax-house-rzlbd Clipboard Design Architect:Reza AliabadiDesign Team:Bahar JoshanCity:TorontoCountry:CanadaMore SpecsLess SpecsSave this picture!© borXu DesignRecommended ProductsPorcelain StonewareCosentinoSurfaces – Dekton® Chromica CollectionFiber Cements / CementsEQUITONEFiber Cement Facade Panel NaturaWoodGustafsWood Veneered Wall & Ceiling PanelsPorcelain StonewareApavisaFloor Tiles – RegenerationText description provided by the architects. THORAX HOUSE The project is located on the southern edge of Lansing, which is a small neighbourhood in the North York municipality in the Greater Toronto Area. Thorax House is a minimalist two-storey wood structure that carefully responds to the needs and lifestyle of the client while it has not forgotten the basic logic, plan and simplicity of the bungalow it replaced: the new project sits exactly on the small foot-print of the one-and-a-half storey bungalow that had occupied the site.Save this picture!© borXu DesignThe evolution of design was a simple extraction form a thorax diagram: a two-party system on either sides of a core. Starting with the main circulation, the staircase and bridge (the spine) run up the middle of the square volume, and all the living spaces (lungs) are arranged symmetrically on both sides. One can consider the building structure and envelope as the ribs, muscles, and skin. The staircase and bridge, which sit on the central axis, divide the living room and gentleman banquette from the dining room and kitchen on the ground floor, and the master bedroom from the two guest bedrooms on the second floor.Save this picture!Ground Floor PlanSave this picture!© borXu DesignOn the main floor the dining area has been raised one step to keep the kitchen island and the dining table at the same height as one continuous surface. Although the staircase divides the house into two, one can still see the opposite side through carefully arranged sight-lines. An example would be sitting in the dining room and getting a glance at the beautiful slab of stone above the fireplace in the living room; this very unusual marble is the client’s personal touch.Save this picture!Second Floor PlanSave this picture!© borXu DesignOn the second floor in the master bedroom, the sleeping quarter has been confined between the semi-open ensuite and the walk-in closet where one can overlook the sky-lit living room through a double height void washed with natural light and invaded by the tip of a twenty-five-year-old plant. The owner’s request for plenty of natural illumination and reasonable amount of privacy, has been satisfied by large windows overlooking the rear yard and three skylights: one above the bed in the master bedroom, one above the double height void, and finally one above the bridge where light penetrates through the bridge and creates surprising hachure that changes during the daytime.Save this picture!© borXu DesignInstead of making a visual splash, the exterior of this modest monolithic mass is rendered in grey stucco. Exceptions are two light-weight structures made of black aluminum as canopy and guard at the entry. The only accent is the red signage designed specifically for the house.Save this picture!© borXu DesignProject gallerySee allShow lessOpen Call: Mountain Architecture Prototype (MAP), an SPM Design CompetitionArchitecture CompetitionsNikolay Polissky Unveils His Latest Wood Installation in RussiaArchitecture News Share Structure: Architects: Atelier RZLBD Area Area of this architecture project CopyAbout this officeAtelier RZLBDOfficeFollowProductsWoodGlassConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesTorontoCanadaPublished on September 13, 2015Cite: “Thorax House / rzlbd” 13 Sep 2015. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogSinkshansgroheBathroom Mixers – MetrisVinyl Walls3MVinyl Finish – DI-NOC™ Cross HairlinePartitionsSkyfoldVertically Folding Operable Walls – Mirage®SinksThe Splash LabTrough Sink – Monolith A SeriesSkylightsVELUX CommercialModular Skylights in Helmkehof Cultural CenterBathroom AccessoriesBradley Corporation USAWashroom AccessoriesConcrete FloorsSikaDecorative Floor CoatingsMetal PanelsSherwin-Williams Coil CoatingsFluropon® Coating in Thaden SchoolWood Boards / HPL PanelsInvestwoodViroc Nature for Partition WallsMineral / Organic PaintsKEIMMineral Wood Stain – Lignosil®-VeranoDoorsdormakabaEntrance Doors – MAGNEOSinksECOPIXELWashbasin – Light Basin LTBMore products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Save this picture!© borXu Design+ 18 Sharecenter_img Year: Year: 2015 2015 Photographs Area: 1800 ft² Area: 1800 ft² Year Completion year of this architecture project Thorax House / rzlbdSave this projectSaveThorax House / rzlbd ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/773501/thorax-house-rzlbd Clipboard ADA Engineering Houses photographs: borXu DesignPhotographs: borXu Designlast_img read more