Bondi House / James Garvan Architecture

first_img Builder: Manufacturers: AutoDesk, Modinex, Tongue n Groove, AWS (Architectural Window Solutions), Aneeta Sashless Windows ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/936657/bondi-house-james-garvan-architecture Clipboard ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/936657/bondi-house-james-garvan-architecture Clipboard Australia 2018 Save this picture!© Brett Boardman+ 27Curated by Paula Pintos Share Year: Architects: James Garvan Architecture Area Area of this architecture project Bondi House / James Garvan ArchitectureSave this projectSaveBondi House / James Garvan Architecture Clients:Tom CullTc Build:Lisa TackenbergCity:BondiCountry:AustraliaMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Brett BoardmanRecommended ProductsWoodParklex International S.L.Wood cladding – FacadeEnclosures / Double Skin FacadesFranken-SchotterFacade System – LINEAWindowsLibartVertical Retracting Doors & WindowsWoodParklex International S.L.Wood cladding – FacadeText description provided by the architects. Conceptual Framework: Bondi is a vibrant and contemporary community and the design intent reflects this. There was a determination to create an ambitious and crafted home that responded to the cultural context of Bondi and utilised the client’s talent as a builder whilst negotiating a geometrically unique and heavily looked-upon site. The challenges born out of a site that runs parallel with a busy street and whose topography drops away steeply were faced collaboratively between the builder, building their own home, and an architect undertaking their first commission. Public and Cultural Benefits: Given its exposed public location, distinctive material palette and pure geometry, the house stands as a new landmark in the back-streets of Bondi.Save this picture!© Brett BoardmanThe concrete planes and cedar-batten-cladding of the first floor hover above the streetscape and provide a dynamic resolution to the site once occupied by a garage. At night warm light spills out between the battens as the house becomes a beacon in the street.Save this picture!© Brett BoardmanSave this picture!Ground floor planSave this picture!© Brett BoardmanRelationship of Built Form to Context: Set amongst the backdrop of the vernacular semi-detached houses of Bondi, the unique site immediately called for a contemporary response to its architecturally traditional context. A simple planar form holding the private spaces is elevated above a sunken public pavilion. The concrete garage structure negotiates these two levels and provides as the pivot point between the two volumes. A veil of cedar battens shields the house’s frontage from onlookers whist the operable northern elevation opens up to the abundant natural light.Save this picture!© Brett BoardmanProgram Resolution: The brief called for a strong connection to the outdoors, privacy from the street and the ability to adapt the building to various thermal conditions. The entire northern façade is operable and allows the building to be fully connected to the landscape. The requirement for ample natural light whilst maintaining privacy was met by elevating the private spaces above the street and wrapping them in a timber batten screen that allows light in whilst denying a view from the street. In dropping the ground floor level below the street, a three-storey component of the house was achieved and enabled a maximisation of the allowable floor area whilst staying under the height limit imposed on the site.Save this picture!© Brett BoardmanSave this picture!ElevationsSave this picture!Sustainability: Echoing the attitudes of the local Bondi inhabitants, a sustainability responsible intent is evident throughout the scheme. Instead of hiding the photovoltaics away from view, the solar cells are celebrated. They are clearly visible from the public realm and form a strong part of the horizontal planes that hover above the street. An operable skin of aluminium louvres and timber battens wraps the building allowing it to adapt to thermal/solar conditions. This skin sits in front of a fully operable glazing system that naturally ventilates the entire building. Thermal mass is located on the ground floor (slab) and southern spine wall – both elements absorbs winter sun and releases it slowly throughout the day. Deep eaves over the ground floor deny solar access to these elements during the summer months.Save this picture!© Brett BoardmanProject gallerySee allShow lessElena House / deltastudioSelected ProjectsEclectic Bodies Store / Bean BuroSelected Projects Share Area: 168 m² Year Completion year of this architecture project Houses Projects Photographs “COPY” Bondi House / James Garvan Architecture TC Build “COPY” ArchDaily CopyHouses•Bondi, Australia Photographs: Brett Boardman Manufacturers Brands with products used in this architecture project CopyAbout this officeJames Garvan ArchitectureOfficeFollow#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesBondiOn FacebookAustraliaPublished on April 02, 2020Cite: “Bondi House / James Garvan Architecture” 02 Apr 2020. ArchDaily. Accessed 10 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogBathroom AccessorieshansgroheBath & Shower ThermostatsGlass3MGlass Finish – FASARA™ NaturalPartitionsSkyfoldVertically Folding Operable Walls – Mirage®WindowsVitrocsaSliding Window – Mosquito NetSinksBradley Corporation USASinks – Verge LVG-SeriesMetal PanelsTrimoQbiss One in Equinix Data CentreSignage / Display SystemsGoppionDisplay Case – Q-ClassMetal PanelsLongboard®Aluminum Battens – Link & Lock – 4″Sports ApplicationsPunto DesignPunto Fit in Ekaterinburg Public SpaceWoodBlumer LehmannFree Form Structures for Wood ProjectsKnobsKarcher DesignDoor Knob K390 (50)TablesVitsœ621 Side TableMore products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my streamlast_img read more